Waar we niet van houden in onszelf

We schamen ons door de vormen van ons lichaam, we maken ons zorgen dat we onze gedachten niet duidelijk kunnen uiten. Nee, in het algemeen zijn we niet al te blij met onszelf! Dit is wat de resultaten van de enquêtes worden gezegd, die we hebben gevraagd om onze experts te geven.

Wij en ons uiterlijk

“Mijn uiterlijk past niet bij mij,” geven bijna 89% van de mannen en vrouwen toe. Ontevredenheid over zijn groei, lichaamsbouw of gewicht kan zich ontwikkelen tot een pijnlijk complex. En als in verschillende samenlevingen vrouwen van onheuglijke tijd zouden worden bevolen om te grijpen, zich aan te kleden – in één woord, niet om tevreden te zijn met hun natuurlijke uiterlijk, dan is het feit dat bijna een derde (onderzochte) mannen de lijn van hun uiterlijk ervaren de lijn van onze tijd. “Net als vrouwen, onder invloed van de media, vergelijken ze hun gezichten en lichamen met onberispelijke mediakarakters”, aldus de familie -psychotherapeut Ekaterina Zhornyak. – Bovendien worden succes en concurrentievermogen tegenwoordig meer geassocieerd met fysieke aantrekkelijkheid. Het resultaat – Meer en meer mannen zijn verbonden met de race voor een onberispelijke uiterlijk: manicure, kostuums van respectabele merken … en dit verhoogt (tijdelijk) hun zelfrespect echt (tijdelijk) “.

Waar we vooral niet van houden in onszelf? De leider is zeker een gewicht: bijna 48% van de vrouwen en 32% van de mannen zijn ontevreden over hen. Eigenlijk is er niets te verklaren: slanke sylphs en efemere genageld, gracieus pacen in advertenties, in films en tijdschriften, inspireerde ons vrij met succes dat zonder elegante vormen, schoonheid onmogelijk is. Dientengevolge maken we ons altijd te compleet. Je kunt zoveel herhalen als je wilt, dat het belangrijkste interne schoonheid is; Alles dat ons omringt, schreeuwt gewoon over het externe, en brengt ons snel terug naar het sterfelijke land. En hier is het resultaat: ongeveer 22% van de vrouwen en meer dan 18% van de mannen kunnen zich niet verzoenen met hun eigen buik – onderdeel van het lichaam, dat ons overtollige gewicht duidelijker aantoont dan anderen.

De meeste respondenten (80%, voornamelijk vrouwen) weten niet zeker of ze zich prachtig kunnen kleden. Dit is ook niet verwonderlijk: vrouwen uit de vroege kinderjaren worden geleerd om te flirten, ze moeten zeker leuk vinden. Latere tijdschriften leggen de meisjes uit wat er moet worden gedragen om er niet gewoon of grappig uit te zien. Maar modieuze stijlen zijn ontworpen voor vrouwen met een voorbeeldige figuur en kunnen niet goed zitten op alle anderen ..

“Werken met adolescenten, zie ik dat” verenkleed “uiterst belangrijk voor hen is, een extern beeld dat is gemaakt met behulp van kleding, en vooral cultmerken,” merkt de psychotherapeut Christophe André op). “Dus het aantal volwassenen dat niet weet hoe ze zich moeten kleden (naar hun mening) zal alleen maar groeien.”.

Wij en cultuur

De meeste van onze complexen worden geassocieerd met het onvermogen om duidelijk te denken en hun ideeën duidelijk uit te drukken (bijna alle deelnemers aan de enquêtes worden bewezen); 88% gelooft niet in hun intellectuele vaardigheden, 86% betwijfelt dat ze culturele mensen kunnen worden genoemd1. Een kwart van de mannen en 20% van de vrouwen beweren dat ze over het algemeen ongelukkig zijn met hun opleiding2. Tegenwoordig, wanneer hoger onderwijs beschikbaar is voor bijna iedereen, voelen degenen die niet genoeg intellectuele en culturele bagage op hun schouders voelen, gebrekkig in vergelijking met degenen die erin zijn geslaagd te profiteren van de bestaande capaciteiten.

“Zo’n aantal mensen die ontevreden zijn over hun opleiding, cultuur en intelligentie, moet eerder als bemoedigend worden beschouwd”, zegt Christoph Andre. – Het gevoel van ontevredenheid in dit geval dient als een stimulans voor ontwikkeling “. Het is inderdaad beter om je zorgen te maken over het niveau van cultuur dan zich te kleden vanwege het onvermogen, omdat kennis en vermogen om de weg naar macht en invloed in de samenleving en het meer vertrouwen, veiligheid en kracht te overtuigen.

“In de regel, gaat degenen die zichzelf niet waarderen, wiens zelfvertrouwen te laag is,” vervolgt Christoph Andrey in hun intellectuele vaardigheden. – Psychotherapeuten werken vaak op “negatieve zelfbevestiging”. Je kunt leren je niet te schamen voor je fouten en tekortkomingen, je onwetendheid, misverstand wat ze ons uitleggen. Een dergelijke oefening helpt zich te realiseren dat kennisgaten ons niet inferieur maken. Iedereen heeft sterke en zwakke punten, en er is geen perfectie in de wereld “.

Wij en seks

Seksuele competentie, onzekerheid in hun seksuele “vaardigheid” maakt 68% van de mannen en vrouwen zorgen. Maar of alle respondenten volledig oprecht waren? “Twijfels in de stijl van” Is ik seksueel succesvol succesvol (op) “zijn bekend bij ieder van ons, maar de mannen hier zijn zeker leidend”. – Wat is natuurlijk, omdat hun narcisme en zelfvertrouwen direct gerelateerd zijn aan hun verdiensten als minnaars, en identiteit is onlosmakelijk verbonden met mannelijkheid en seksualiteit. Mannen fantaseren vaker over hun seksuele almacht dan vrouwen, omdat het seks is waarmee ze het meest hun mannelijkheid, hun kracht kunnen voelen. “.

Moeilijke bekentenissen

Dus hoeveel mensen vinden zichzelf berucht? 83% van de respondenten geeft toe dat ze complexen hebben. Meer dan de helft gelooft dat ze zich goed aan hen kunnen aanpassen, maar voor 40% van de respondenten dienen ze als een bron van echte moeilijkheden. Er waren maar weinig mensen die beweren dat ze nog nooit complexen hebben gehad (1%). In het tijdperk van perfectionisme en de cultuur van prestaties in alle gebieden van het leven kunnen deze mensen worden beschouwd als helden!

Complexen zijn nauw verwant aan ons zelfbeeld. “Zelfbehandeling is de belangrijkste reden dat we twijfels hebben over de realiteit van onze eigen prestaties, de betekenis van onze acties en de kracht van voordelen”, legt socioloog Polina Kozyrev uit. – 72,1% van de Russen realiseert zich dat ze zelf geen zelf -eptem3 hebben. Maar 77,5% is over het algemeen tevreden met zichzelf en gelooft dat hun toekomst afhankelijk is van hun persoonlijke inspanningen. Tegelijkertijd, in vergelijking met anderen, reflecteert 26,5% op hun eigen nutteloosheid, 11,9% voelt als verliezers, 24,4% weet helemaal niet waar hij trots op kan zijn in het leven ”.

De complexen zijn inherent aan beide geslachten (hoewel de meeste mannen en vrouwen er nog steeds zeker van zijn dat ze veel goede eigenschappen hebben). Maar er is enig verschil tussen de geslachten. “Vrouwen voelen zich vaak hulpeloos, geconfronteerd met gewone (dagelijkse) problemen (43,2% en 25,1%), en kunnen vaker niet met hen omgaan (28,6% en 18,8%)”. – Ze worden vaker toegegeven dat ze hun plan niet altijd kunnen vervullen (57,6% en 45,4%), waaronder er zijn meer onzekeringen in hun vermogen om te beïnvloeden wat er met hen gebeurt (39,5% en 28,6%) ”” Vier.

Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe minder, in de regel, een persoon is onderworpen aan complexen. Leeftijd is ook belangrijk. “Hoe oudere een persoon, hoe toleranter hij wordt in relatie tot zichzelf en hoe succesvoller hij slaagt om met zichzelf om te gaan”, zegt Christoph Andre. – Opgroeien en ervaring opdoen, begrijpen we dat geluk niet verschijnt, niet in sociale status of professionele

successen, maar om dichter bij zichzelf te komen. “.

een. Zie voor meer informatie. Op de website www.Psychologie.ru

2. Volgens een Europese enquête uitgevoerd in april 2003 door een sociologisch bedrijf TNS Sofres.

3. De studie werd uitgevoerd door het onderzoekscentrum “Demoscope” in het kader van “Russische monitoring van de economische situatie en de gezondheid van de bevolking” in oktober-november 2005.